Μπακαλιάρος Σκορδαλιά!!!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 1-1,5 κιλό μπακαλιάρος (ξαλμυρισμένος χωρίς πέτσα και κόκκαλα)
Για την σκορδαλιά
- 800 γρ πατάτες
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 κτγ αλάτι
- 40 γρ λευκό ξύδι
- 100 γρ ηλιέλαιο
- 100 γρ ελαιόλαδο
- Χυμό από 1/2 λεμόνι
Για το κουρκούτι
- 600 γρ σόδα
- 300 γρ αλεύρι γ.ο.χ
- 100 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κτγ μπέικεν πάουντερ
- 2 κτγ αλάτι
Για το πασπάλισμα
- Αλεύρι
Για το τηγάνισμα
- Ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο αλλάζοντας το νερό κάθε 4-5 ώρες για 24 ώρες. Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα και κόβουμε σε κομμάτια. Σκουπίζουμε πολύ καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με απορροφητικό χαρτί ξανά και ξανά μέχρι να μην έχει υγρά.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν για 15-20 λεπτά. Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5-10 λεπτά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τις τριμμένες σκελίδες σκόρδου, τις πατάτες και τις πολτοποιούμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το λευκό ξύδι, τον χυμό από 1/2 λεμόνι, το αλάτι, το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο το ρίχνουμε σταδιακά και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Βάζουμε την σκορδαλιά ή αλλιώς αλιάδα σε ένα μπολ και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την σόδα, το αλεύρι γ.ο.χ, το ψιλό σιμιγδάλι, το μπέικεν, το αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα. 1Αφήνουμε το κουρκούτι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
Αφού έχουμε κόψει τον μπακαλιάρο σε κομμάτια πανάρουμε όλα τα κομμάτια με αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία.
Βουτάμε τον μπακαλιάρο μέσα στο κουρκούτι και τον τηγανίζουμε σε μέτρια με χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα(περίπου 4-5 λεπτά). Τον αφήνουμε μέσα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σερβίρουμε με την σκορδαλιά (αλιάδα) και με ότι σαλάτα μας αρέσει.
Ο πιο νόστιμος και εύκολος Μπακαλιάρος Σκορδαλιά είναι έτοιμος να στολίσει το τραπέζι της 25ης Μαρτίου!!!