5 τοξικές νοοτροπίες από τις οποίες πρέπει να απαλλαγείς για να ζήσεις μια καλύτερη ζωή
Οι τοξικές νοοτροπίες είναι πεποιθήσεις για τη ζωή μας ή τον εαυτό μας που αναπτύσσουμε από δυσμενείς συνθήκες, τραύματα, άλυτα παιδικά ζητήματα και αποτυχίες.
Αρχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις νοοτροπίες και μεγαλώνουν μέσα μας αν δεν τις αντιμετωπίσουμε αμέσως, ενώ έχουν τη δύναμη να καταστρέψουν τη ζωή μας ή να μας εμποδίσουν να ζήσουμε τη ζωή που θέλουμε ή να πετύχουμε τους στόχους μας.
Ποιες είναι οι 5 που πρέπει να αποβάλλουμε μια και καλή από τη ζωή μας;
Δεν είσαι αρκετά καλή
Μία από τις πιο συνηθισμένες τοξικές νοοτροπίες είναι η πεποίθηση ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί για κάτι, είτε πρόκειται για ένα συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είτε για δουλειά ή σχέση, επειδή κάποια στιγμή στη ζωή μας θέλαμε κάτι τόσο πολύ και δεν το καταφέραμε, γι’ αυτό έγινε δεύτερη φύση να φοβόμαστε να μην πάρουμε κάτι που θέλουμε επειδή δεν θέλουμε να νιώσουμε ξανά αυτόν τον πόνο, επομένως δεν προσπαθούμε καν. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην έχουμε αρκετά προσόντα για μια δουλειά που θέλουμε και μπορεί να μην είμαστε το κατάλληλο άτομο για κάποιον που θέλουμε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, σημαίνει απλώς ότι κάποια πράγματα είναι γραφτά για μας και σημαίνει επίσης ότι έχουμε ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε μόνοι μας προτού μπορέσουμε να είμαστε πραγματικά έτοιμοι για κάποιες εμπειρίες. Το κλειδί εδώ είναι να μην αφήσεις αυτή τη νοοτροπία να σε παραλύσει από την προσπάθεια και πρέπει να αισθάνεσαι δυνατή και άξια για ό,τι θέλεις, ακόμα κι αν δεν το αποκτήσεις.
Όλοι με αφήνουν
Μια άλλη συνηθισμένη τοξική νοοτροπία είναι η πεποίθηση ότι όλοι θα σε εγκαταλείψουν τελικά και αυτό αναπτύσσεται από θέματα παιδικής εγκατάλειψης ή απώλειας κάποιου αγαπημένου προσώπου σε πολύ μικρή ηλικία. Αρχίζεις να χτίζεις τείχη για να προστατεύσεις την καρδιά σου και τελικά αναπαράγεις το σενάριο ότι οι άνθρωποι που αγαπάς θα σε αφήσουν και θα καταλήξεις μόνη, έτσι μερικές φορές σαμποτάρεις η ίδια τις δικές σου σχέσεις. Η αυτογνωσία και η ενδοσκόπηση στις σχέσεις σου είναι ζωτικής σημασίας για να αρχίσεις να θεραπεύετε τα ζητήματα εγκατάλειψης και να απαλλαγείς από τις πεποιθήσεις ότι όλοι τελικά θα σε εγκαταλείψουν ή ότι τα πράγματα θα τελειώνουν πάντα άσχημα. Οι σχέσεις μπορεί να τελειώσουν για πολλούς λόγους, αλλά κάνει τη διαφορά όταν κοιτάζεις πίσω και ξέρεις ότι τα έδωσες όλα και δεν άφησες τις δικές σου περιοριστικές πεποιθήσεις ή ανασφάλειες να καθορίσουν αυτή τη σχέση.
Πρέπει να παλέψεις για να πάρεις αυτό που θέλεις
Αυτό είναι κάτι που όλοι είχαμε προγραμματιστεί να πιστεύουμε, δηλώσεις όπως «χωρίς πόνο, κανένα κέρδος» ή «η ζωή είναι άδικη» μας κρατούν κολλημένους σε κατάσταση μάχης. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να ακούγεται καλή στην αρχή, αλλά η πραγματικότητα της είναι τοξική, γιατί οτιδήποτε μας έρχεται εύκολα μας κάνει να νιώθουμε ότι δεν το αξίζουμε επειδή δεν δουλέψαμε σκληρά για αυτό. Αυτή η νοοτροπία μας εμποδίζει να ονειρευόμαστε μεγάλα πράγματα ή να ακολουθούμε τις καρδιές μας ή το πάθος μας, επειδή είμαστε προετοιμασμένοι να πιστεύουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε τη ζωή που θέλουμε και συχνά νιώθουμε ένοχοι αν ζούμε μια λιγότερο πολυάσχολη ή αγχωτική ζωή από τους συνομηλίκους μας, γι’ αυτό προσπαθούμε να γεμίζουμε το χρόνο μας με πράγματα που δεν μας ενθουσιάζουν απλώς για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σπίτι στο τέλος της ημέρας και να νιώσουμε «παραγωγικοί».
Δεν μπορείς να τα παρατήσεις
Ζούμε σε μια κοινωνία που κρίνει αρνητικά την παραίτηση. Πάντα βομβαρδιζόμαστε με μηνύματα παρακίνησης όπως «μην τα παρατάς τώρα, μην παραιτηθείς, η παραίτηση είναι για τους ηττημένους… κ.λπ.», αλλά μερικές φορές η διακοπή είναι η καλύτερη και μοναδική επιλογή για εσένα. Δε λέω να μην παλεύεις σκληρά για αυτό που θέλεις και αυτό που αγαπάς, αλλά όταν δεν έχεις πια την ενέργεια ή το κίνητρο ή την επιθυμία να συνεχίσεις, όταν σου γίνεται δύσκολο να ξυπνάς κάθε πρωί και να νιώθεις καλά με τη ζωή σου ή τον εαυτό σου, δεν πειράζει να τα παρατήσεις. Είναι εντάξει να παραιτηθείς από τη δουλειά που σε κάνει να δυστυχείς. Είναι εντάξει να εγκαταλείψεις αυτή τη σχέση που σε βλάπτει. Είναι εντάξει να σταματήσεις να ζεις σε μια πόλη που σου ρουφάει τη ζωή. Ανάλογα με την κατάστασή σου, μερικές φορές το να μείνεις είναι πιο τοξικό από το να παραιτηθείς.
Πρέπει να είσαι υπεράνω
Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το να μάθουμε πώς να είμαστε υπεράνω, ήταν ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώσαμε οι περισσότεροι από εμάς, αλλά ειλικρινά, μπορεί να είναι εξαιρετικά τοξικό σε ορισμένες καταστάσεις και με μερικούς ανθρώπους που ξεπερνούν τα όρια και δηλητηριάζουν τη ζωή μας. Το να είμαστε υπεράνω δεν λειτουργεί με όλους γιατί είμαστε καλύτερα χωρίς κάποιους ανθρώπους στη ζωή μας.