Ψυχολογία η επιστήμη που φτιάχτηκε για την ανθρώπινη ψυχή! Μέρος1ο
Ένα συνεχώς αυξανόμενο σε ζήτηση επάγγελμα κάνει τον ψυχολόγο όλο ένα και πιο απαραίτητο στην ζωή μας.
Το έντονο στρες λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής και οι ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις στις οποίες καλείται το άτομο να ανταπεξέλθει κάνουν πολλές φορές τα ψυχικά φορτία ασήκωτα.
Τι είναι όμως η ψυχολογία; Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που πίσω από τον συγκεκριμένο επαγγελματικό τίτλο θα μας βγάλει από τα ψυχικά αδιέξοδα; Πολλά τέτοια ερωτήματα τα οποία δεν βρίσκουν μια ξεκάθαρη και σαφή απάντηση βάζουν φρένο σε μια διαδικασία ίασης του ψυχισμού μας !!!
Τι θα λέγατε να απαντήσουμε σε μερικά από τα πιο δημοφιλή;
Τι είναι η ψυχολογία ;
Ανάμεσα σε όλες τις επιστήμες η ψυχολογία αποτελεί την πιο μυστήρια για τον γενικό πληθυσμό επιστήμη. Οι περισσότεροι έχουν μια ομιχλώδη ιδέα για το αντικείμενο της και για το τι τελικά κάνει ακριβώς ένας ψυχολόγος.
Η ψυχολογία μελετά την σκέψη και την συμπεριφορά των ανθρώπων, έχοντας ως κεντρικό στόχο την κατανόηση των σκέψεων και των συμπεριφορών που προκύπτουν από αυτές. Σίγουρα η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας φέρει μαζί της ένα κεντρικό τουλάχιστον θέμα που αφορά ένα μη διαχειρίσιμο ψυχικό γεγονός το οποίο χρίζει άμεσης πολλές φορές βοήθειας και καθοδήγησης με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας αυτού που το βιώνει. Ας δούμε τώρα μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα και διατυπώσεις που σχετίζονται με την ψυχολόγο και έχουν τυχών διαστρεβλώσεις.
Τον έχω ψυχολογήσει !!!
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει αυτή την φράση και η πρώτη σκέψη που κάνουμε είναι πως ο συνομιλητής μας έχει την δυνατότητα να προβλέψει πως θα αντιδράσει κάποιος σε μια δεδομένη κατάσταση. Ωστόσο η χρήση του ρήματος «ψυχολογώ» είναι αδόκιμη και το ρήμα αυτό δεν υφίσταται σε κανένα επίσημο λεξικό. Έτσι λοιπόν το να «ψυχολογείς» κάποιον είναι η γνώση του τι συμπεριφορά αναμένεται να έχει ένα άτομο κάνοντας την ουσία της να σχετίζεται με συμπεριφορά.
Ποιος είναι ο ρόλος του ψυχολόγου;
«Ο ψυχολόγος ΔΕΝ είναι ένας καλός φίλος» Μια φράση η χρήση της οποίας γίνεται της περισσότερες φορές με στόχο να αποφορτίσουμε την ιδέα ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει κάτι στην προσωπική μας ζωή που μας δυσχεραίνει. Έτσι λοιπόν είναι ευκόλως κατανοητό ότι τούτη η υπεκφυγή δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης. Αν πραγματικά θέλουμε να επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχικής υγείας και όχι «έναν καλό μας φίλο ο οποίος δεν είναι ψυχολόγος» θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε πως κατά την διάρκεια των συνεδρίων θα έρθουμε αντιμέτωποι με προσωπικές μας σκέψεις και ιδέες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι λανθασμένες και η παρουσία τους είναι και η αιτία της δυσλειτουργίας μας στην καθημερινότητα μας.
Έχει πέσει η ψυχολογία μου
Αυτή η φράση συνήθως εκφράζεται από ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να εκφράσουν αρνητικές μεταβολές στα συναισθήματα τους. Σε αυτήν την δήλωση ενός ατόμου σημαντικό κομμάτι αποτελεί το συναίσθημα και όχι μια στιγμιαία εναλλαγή των σκέψεων η οποία έχει παροδικό χαρακτήρα και πολύ σύντομο χρόνο.
Άντρας ή γυναίκα ψυχολόγος;
Σίγουρα ένας ψυχολόγος ο οποίος έχει ολοκληρώσει των κύκλο σπουδών του με ότι αυτό συνεπάγεται (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πρακτική άσκηση, ειδίκευση σε θεραπευτικές τεχνικές, κ.α.) αποτελούν ένα ασφαλές πλαίσιο εμπιστοσύνης και επιλογής. Το δε φύλο δεν φαίνεται τόσο ερευνητικά όσο και πρακτικά να αποτελεί κάποια διαφορά στην επίτευξη του θεραπευτικού στόχου ωστόσο αν η επιλογή φύλου κάνει τον θεραπευόμενο να αισθάνεται πιο άνετα και μεγαλύτερη ασφάλεια είναι καθαρά εξατομικευμένο γεγονός
Instagram: iordanis_agapitos_official
Facebook: iordanisagapitosofficialpage