Δικαιολογίες: Mια αδυναμία που μπορείς να νικήσεις.
Ένα κοινό μυστικό το οποίο αποτελεί και αρκετά κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ πολλών ανθρώπων είναι ότι πολλές φορές και σε πολλές καταστάσεις λέμε δικαιολογίες.
Αυτό δυστυχώς είναι μία συνηθισμένη αντίδραση όταν δεν καταφέρνουμε να ανταπεξέλθουμε σε μία υποχρέωση. Έτσι λοιπόν αρχίζουμε να δικαιολογούμαι την έλλειψη επάρκειας που έχουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό Μπορεί να μη γίνεται αντιληπτό από τους άλλους και τελικά να γλιτώνουμε από τις αρνητικές συνέπειες που θα είχαν οι πράξεις μας, ωστόσο όταν αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα μας προδώσει και σίγουρα θα μας φέρει σε μία πολύ δυσάρεστη θέση. Ειδικά όταν πρόκειται για το χώρο εργασίας μας η μία σοβαρή σχέση που έχουμε στην προσωπική μας ζωή.
Για πάμε να το δούμε τώρα σε βάθος. Το να λέει κάποιος δικαιολογίες συνιστά μια πράξη εκλογίκευσης, η εκλογίκευση αποτελεί ένα μηχανισμό άμυνας. Συγκεκριμένα η εκλογίκευση είναι μία συνειδητή προσπάθεια αποφυγής αντιμετώπισης των βασικών λόγων της συγκεκριμένης συμπεριφοράς η οποία δεν ολοκληρώθηκε με επιτυχία εξαιτίας δικιάς μας αστοχίας. Αυτή την προσέγγιση την εισήγαγε πρώτος ο Φρόιντ στην κλασική ψυχαναλυτική θεωρία του.
Χρησιμοποιώντας κάποιος λοιπόν αυτόν τον τρόπο στην ουσία επιχειρεί να παρουσιάσει με απλούστευση και εκλογίκευση τους λόγους για τους οποίους έδρασε με μία συγκεκριμένη μέθοδο ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα πετύχει μία πιο ευνοϊκή μεταχείριση από τους άλλους. Ένα παράδειγμα το οποίο θα μπορούσε να περιγράψει αυτή τη διαδικασία είναι ότι όταν κάποιος κάνει ένα σοβαρό λάθος στο σχεδιασμό ενός ταξιδιού με τους φίλους του προσπαθεί να δικαιολογηθεί αναφέροντας λογικοφανή αλλά όχι λογικά επιχειρήματα. Εάν το κατορθώσει λοιπόν οι υπόλοιποι δεν αντιλαμβάνονται την ελλιπή προετοιμασία του ατόμου αυτού για το ταξίδι.
Ποιοι είναι οι λόγοι που καταφεύγουμε στις δικαιολογίες ;
Πολύ ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως όταν αδυνατούμε να κατορθώσουμε κάτι χρησιμοποιούμε στρατηγικές έτσι ώστε να μπορέσουμε να αιτιολογήσουμε την συμπεριφορά μας μέσα από τη μορφή δικαιολογιών.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα πλαίσιο προστασίας καθώς οι δικαιολογίες μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την συναισθηματική μας δυσφορία. Οι δικαιολογίες στην αρχή μπορεί να δουλέψουν προς όφελος μας, καθώς αυτές μας βοηθούν να ξεφύγουμε και να νιώσουμε λιγότερο άγχος.
Ωστόσο σε μακροπρόθεσμη ανάλυση ίσως αρχίσουμε να κατηγορούμε τον εαυτό μας που δεν πράξαμε κάτι τη στιγμή που έπρεπε έτσι λοιπόν οι δικαιολογίες μπορεί να δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο ενοχής επίσης μπορεί να επηρεάζουν την επίδοση μας και το κίνητρο που έχουμε για να επιδιώξουμε το οτιδήποτε.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσεται και η νοοτροπία του θύματος όπου αυτοί που την έχουν διαθέτουνε το γνώρισμα να αποφεύγουν την ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις τους και πιστεύουν ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω στην ζωή τους. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι οι άνθρωποι οποίοι χρησιμοποιούν τις δικαιολογίες να για να εξηγήσουν τις επιβλαβείς συμπεριφορές τους είναι μία μορφή άρνησης η διαστρέβλωση πληροφοριών και αναφέρονται ως απεμπλοκή ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που αναφέρθηκε είναι πως κάποιος μπορεί να δικαιολογεί την αρκετά συχνή κατανάλωση του στο αλκοόλ είτε μπορέσει η την προτίμηση του στην συχνή ενασχόληση του με το τζόγο.
Πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δικαιολογίες ;
Ξέρω ότι θα σκέφτεται τώρα πως αν αυτός ο τρόπος έχει παγιωθεί σε εσάς είσαι κάποιον πολύ δικό σας άνθρωπο είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, σίγουρα ωστόσο εάν επιθυμείτε για σας τους ίδιους να αλλάξετε τέτοιο τρόπο συμπεριφοράς να είστε σίγουροι πως υπάρχει τρόπος.
Βασικός κανόνας όταν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι είναι αρχικά να το αναγνωρίσουμε έτσι λοιπόν πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε επιρρεπείς σε αυτόν το φαύλο κύκλο. Στην περίπτωση που δεν είμαστε σε θέση να το αντιληφθούμε δυστυχώς δεν μπορούμε να πετύχουμε την αλλαγή.
Επόμενο και πιο σημαντικό βήμα μετά την αναγνώριση είναι η πρόληψη αυτής της κατάστασης την οποία μπορούμε να συρρικνώσουμε με μια πιο υπεύθυνη δράση, και πιο υπεύθυνα συμπεριφορές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι Να αναλαμβάνουμε την πλήρη ευθύνη για κάτι ότι κι αν έχει συμβεί σε αντίθεση με την περίπτωση που όταν βρίσκουμε τα σκούρα να τα παρατήσουμε με την πρώτη ευκαιρία επί καλώντας την οποιαδήποτε δικαιολογία. Τέλος όταν παρατηρούμε ότι τείνουμε να σκεφτούμε κάποια δικαιολογία ως μηχανισμό άμυνας σε μία αρνητική έκβαση μιας κατάστασης της οποίας είμαστε υπεύθυνοι είναι προτιμότερο να κάνουμε στον εαυτό μας δύο κρίσιμες ερωτήσεις, είναι πιθανόν για εμένα να αλλάξω αυτή την κατάσταση, αυτό θα βοηθήσει Ή θα βλάψει την πρόοδο μου, με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια κατά πόσο μας εξυπηρετούν οι εκάστοτε δικαιολογίες και αποκτούμε περισσότεροι διαύγεια στον τρόπο που σκεφτόμαστε.
BY: www.happyface.gr