Αυτός είναι ο No.1 λόγος που παραιτούνται οι εργαζόμενοι
Οι εργασίες για να αποφευχθεί κατάρρευση ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2020, ενώ οι εργασίες για την ανοικοδόμησή της ξεκίνησαν το 2021. Η κυβέρνηση της Γαλλίας είπε πως ελπίζει πως η ανοικοδόμηση θα έχει τελειώσει την άνοιξη του 2024, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το ίδιο καλοκαίρι στην «Πόλη του Φωτός». Ο Μακρόν τον Απρίλιο του 2021, δήλωσε ότι ο χώρος του καθεδρικού ναού θα επιστραφεί επίσημα στην εκκλησία στις 15 Απριλίου 2024, 5 ακριβώς χρόνια μετά την πυρκαγιά, και ότι η πρώτη λειτουργία θα τελεστεί στον ναό εκείνη την ημέρα, ακόμα κι αν δεν έχει η ανοικοδόμηση δεν έχει τελειώσει μέχρι τότε.
Η παραίτηση από μια εργασία έχει πολλές διακλαδώσεις. Εξαρτάται από το πόσο εύκολο είναι να βρεις άλλη δουλειά σύμφωνα με την κατάσταση στην εκάστοτε χώρα αλλά και το πόσο σημαντικοί είναι οι λόγοι παραιτήσεως για εσένα. Στις ΗΠΑ, 1 στους 3 εργαζόμενους σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του, ενώ ένα 25% έχει παραιτηθεί το τελευταίο εξάμηνο, αναφέροντας πως ο Νο.1 λόγος αποχώρησής τους είναι η «εταιρική τοξική κουλτούρα».
Η έρευνα έγινε μέσα στο 2022 από την FlexJobs, η οποία είχε στο επίκεντρό της τα κίνητρα των εργαζομένων για παραίτηση αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σχεδίασαν να το κάνουν. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να εξετάζουν και να προχωρούν σε επαγγελματικά βήματα για μια καλύτερη εργασιακή εμπειρία, που θα παρέχει οφέλη όπως ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ευελιξία», λέει ο Toni Frana, στέλεχος της FlexJobs. «Από τη σκοπιά μας, η “Μεγάλη Παραίτηση” υφίσταται ακόμη και είναι πολύ δημοφιλής».
Από τους εργαζομένους που παραιτήθηκαν το τελευταίο αυτό διάστημα, το 68%, όπως αποκάλυψε η έρευνα, έφυγε χωρίς να έχει πριν βρει άλλη εργασία.
Το 2021, περίπου 47 εκατομμύρια εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από τις εργασίες του, κάτι που συνεχίζεται και μέσα στο 2022, με 4,4 εκατομμύρια να παραιτούνται μόνο μέσα στον Φεβρουάριο, φτάνοντας μια ανάσα από το ρεκόρ του προηγούμενου Νοεμβρίου, όταν και παραιτήθηκαν 4,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.
Ο κύριος λόγος φυγής ήταν η «τοξική εταιρική κουλτούρα», αλλά υπήρξαν και άλλα βασικά κίνητρα, όπως ο χαμηλός μισθός, η κακή διαχείριση και η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
«Από τους κορυφαίους επτά παράγοντες που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να αφήσουν μια δουλειά, οι έξι περιστρέφονται γύρω από την εμπειρία των εργαζομένων», σημειώνει ο Frana. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μια υγιή εταιρική κουλτούρα, με ισχυρούς διευθυντές που συνδέονται πραγματικά με τους υπαλλήλους και τους στηρίζουν».
Σε μια αγορά εργασίας που είναι απαιτητική, οι εργοδότες μάλλον δεν φτάνει να κάνουν αυξήσεις στους μισθούς για να κρατήσουν τους υπαλλήλους τους. Δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που ψάχνουν μια εργασία εξ αποστάσεως, ευέλικτα χρονοδιαγράμματα, ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και πολλούς ακόμα παράγοντες, όπως έδειξε η νέα έρευνα.
Ωστόσο μια «οργισμένη παραίτηση» από έναν δύσκολο ρόλο μπορεί να είναι ένας πειρασμός, αλλά το ποσοστό που τα κατάφερε είναι πολύ μικρό, φτάνοντας το 4%. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι άλλαξαν καριέρα, βάζοντας ως χρονοδιάγραμμα να βρουν μια θέση εργασίας ανάμεσα σε τρεις και έξι μήνες. «Όταν σκοπεύετε να παραιτηθείτε, είναι σημαντικό να μην κλείσετε καμία πόρτα με τον σημερινό σας εργοδότη», προσθέτει ο Frana.