1. Συχνά ψέματα
Το να πιάνεις συνεχώς τον σύντροφό σου να σου λέει ψέματα δεν είναι καλό σημάδι. Όλοι λέμε κατά καιρούς λευκά ψέματα, ωστόσο αν παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου σε εξαπατά ή τον πιάνεις συχνά να λέει ψέματα, σαφώς αυτό είναι ένα μαγάλο red flag. Η συνήθεια αυτή δείχνει κάποιον ανέντιμο και αφερέγγυο και σίγουρα ένα άτομο που δεν μπορείς να εμπιστευθείς. Μπορεί να λέει μικρά ψέματα, όπως για το που πηγαίνει ή μεγάλα ψέματα για παράδειγμα για το πόσα χρήματα χρωστάει. Το να σου λένε ψέματα ξανά και ξανά μπορεί να δυσκολέψει την οικοδόμηση γερών θεμελίων στη σχέση ή να καταστρέψει μια σχέση που έχεις ήδη χτίσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ασταθές μέλλον.
2. Να σε μειώνει συνεχώς
Ένας σύντροφος που σε επικρίνει συχνά ή σε υποτιμά, ακόμα κι αν είναι με διακριτικό ή passive-aggressive τρόπο, μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σου. Αυτή είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας στη σχέση. Ορισμένα κοινά παραδείγματα μπορεί να είναι: «Είσαι τυχερή που είμαι ακόμα μαζί σου γιατί ποτέ δεν θα τα καταφέρεις καλύτερα από εμένα» και «Ακούγεσαι τόσο γελοία όταν προσπαθείς να κάνεις πλάκα». Μια μελέτη του 2013 έδειξε ότι η συναισθηματική κακοποίηση θα μπορούσε να είναι εξίσου επιβλαβής με τη σωματική κακοποίηση, συμβάλλοντας και οι δύο στην κατάθλιψη και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επομένως αυτό το red flag πρέπει σίγουρα να ληφθεί σοβαρά υπόψη.
3. Aπροθυμία για συμβιβασμό
Εάν ο σύντροφός σου δεν είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί ακόμα και όταν πρόκειται για μικρά πράγματα, θα πρέπει να είσαι επιφυλακτική. Αν είσαι σε σχέση με κάποιον που φαίνεται να κάνει τα πάντα μονόπλευρα, μπορεί να κάνεις εσύ υπερβολικούς συνδυασμούς και να καταλήξεις να αισθάνεσαι αγανακτησμένη, πληγωμένη, παρεξηγημένη και ανικανοποίητη. Σε υγιείς σχέσεις, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη ο ένας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου και ότι ο συμβιβασμός δεν είναι μονής κατεύθυνσης.
4. Τάση φυγής από δύσκολες συζητήσεις
Ένας σύντροφος που δεν έχει τις συναισθηματικές ή συμπεριφορικές δεξιότητες που απαιτούνται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και ξεφεύγει από αυτά μπορεί να βλάψει τη σχέση σας. Μερικά παραδείγματα είναι το να φεύγει ενώ εσύ του μιλάς χωρίς καν να σε ακούσει ή το να σε αγνοεί για μέρες σε μια εποχή που τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανεχτούν αρνητικά ή ζόρικα συναισθήματα τείνουν να επιτίθονται ή να φεύγουν όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Ακόμη και οι υγιείς σχέσεις θα περάσουν από δύσκολες καταστάσεις, επομένως θέλεις να είσαι σίγουρη ότι ο σύντροφός σου θα επικοινωνεί αποτελεσματικά μαζί σου αντί να ξεφεύγει όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
5. Ελεγκτική συμπεριφορά και υπερβολική ζήλια
Εάν ο σύντροφός σου είναι πολύ ζηλιάρης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελεγκτική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθει ζήλια όταν έχεις μια κοινωνική ζωή έξω από τη σχέση σας και να σε πνίξει με υπέρογκες κλήσεις και μηνύματα προσπαθόντας να σε ελέγξει. Οι προσπάθειες ελέγχου συνήθως ξεκινούν διακριτικά, αλλά τελικά αυξάνονται σε ένταση και συχνά μπορεί να σε αφήσουν να νιώθεις ότι τίποτα από όσα κάνεις δεν είναι «αρκετά καλό»». Αν παρατηρήσεις ότι αισθάνεσαι πνιγμένη ή αλλάζεις συνεχώς τη συμπεριφορά σου για να κατευνάσεις τη ζήλια του, θα μπορούσε να είναι σημάδι μεγαλύτερων προβλημάτων που θα ακολουθήσουν. Μια μετα-ανάλυση του 2010 διαπίστωσε ότι όσο αυξανόταν η ζήλια σε μια σχέση, η ποιότητα της σχέσης μειωνόταν. Επιπλέον, μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι τα άτομα σε σχέσεις όπου ο σύντροφος ενεργούσε πολύ κτητικά στα αρχικά στάδια ήταν πιο πιθανό να έχουν ένα ανθυγιεινό τρόπο επικοινωνίας αργότερα στη σχέση.
6. Έλλειψη υγιούς ανοιχτής επικοινωνίας
Ένας σύντροφος που στρέφεται στην παθητική-επιθετικότητα, κατηγορεί ή εκφράζει συναισθήματα με επιθετικό τρόπο, παρουσιάζει αναποτελεσματική επικοινωνία. Η επικοινωνία είναι το θεμέλιο μιας σχέσης, οπότε αν και οι δύο δεν μπορείτε να επικοινωνήσετε ανοιχτά και με υγιή τρόπο, θα αντιμετωπίσετε προβλήματα. Μια υγιής σχέση παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους δύο συντρόφους να μιλήσουν ανοιχτά για τα συναισθήματά τους χωρίς φόβο κριτικής. Μια μελέτη του 2017 απέδειξε ότι η επικοινωνία στα πρώτα στάδια μίας σχέσης μπορεί να παίξει ρόλο στη μελλοντική ικανοποίηση που θα πάρει το άτομο από τη σχέση, αλλά και να οδηγήσει σε μια ερωτική σχέση με αρκετά στοιχεία φιλίας αργότερα.